Nieuws

Gepubliceerd op zaterdag 13 juli 2024

Tip: Herbert Nouwens in Museum Belvédère

Geestverwant en vriend van Frans de Wit exposeert in Heerenveen met negen iconische werken

Tip: Herbert Nouwens in Museum Belvédère

Nog tot en met 22 september 2024 exposeert de Nederlandse beeldhouwer Herbert Nouwens (1954) in het museumpark van Museum Belvédère te Heerenveen negen monumentale sculpturen onder de naam Belvédère Suite. Zes sculpturen zijn geselecteerd uit verschillende periodes uit Nouwens’ omvangrijke oeuvre en drie beelden heeft de kunstenaar speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Daarnaast is in de westvleugel van het museum een kamerpresentatie met kleiner werk van zijn hand te zien.

Thema’s als ‘beweging en verstilling’, ‘vergankelijkheid’ en ‘leven en dood’ staan centraal in het werk van Nouwens. De constructieve en destructieve krachten in onze wereld inspireerden hem tot het maken van zijn nieuwe beelden voor Belvédère Suite. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de meerdelige danscomposities uit de Barok, waarbij verschillende dansen werden geordend naar hun contrastwerking. Met de selectie en plaatsing van de negen sculpturen in het museumpark zoekt de kunstenaar naar een zelfde samenspel tussen de beelden onderling en in verhouding tot het strakke symmetrische ontwerp van het parklandschap.

Nouwens is bekend van zijn doorgaans grote, vaak grillig gevormde beelden van gebruikte materialen – voornamelijk staal ­­– die sporen van een eerder leven in zich dragen. Zijn voorkeur voor staal heeft te maken met de grote plastische en constructieve mogelijkheden van het materiaal. Dit resulteert in sculpturen met extreme contrasten, schijnbare gewichtloosheid, of grote volumes die soms heel transparant kunnen zijn. Niet toevallig derhalve, dat Nouwens een geestverwant en vriend van Frans de Wit (1942-2004) was.
Lees daar meer over in het boek Landmarks over leven en werk van Frans de Wit (pag. 169-170) of bekijk het beeld dat Herbert Nouwens opdroeg aan zijn vriend Frans de Wit

Comments (0)Number of views (56)
Print