Nieuws

Gepubliceerd op maandag 27 mei 2024

Kunstenaar Izaak Zwartjes op PaltzBiënnale Soest

Zwartjes, winnaar van de Frans de Wit-prijs 2013, bouwde het nest van een prieelvogel na

Kunstenaar Izaak Zwartjes op PaltzBiënnale Soest

De PaltzBiënnale brengt kunst en natuur samen op een mooi landgoed bij Soest dat normaal gesloten is voor het publiek. Eens in de twee jaar laat een groep van acht kunstenaars zich inspireren door de omgeving en bouwen acht kunstinstallaties. Leidse kunstenaar Izaak Zwartjes is één van hen en bouwde het nest van een prieelvogel na. Op de foto is hij bezig met de bouw van het nest. Nog te zien tot en met zondag 23 juni 2024. 

Izaak Zwartjes, in 2013 winnaar van de Frans de Wit-prijs, maakt onder andere hutten en nesten die zijn opgebouwd uit natuurlijke of afgedankte materialen uit zijn omgeving. De werken ogen als schuilplaatsen die vaak een post-apocalyptische sfeer ademen. Niet zelden heeft Zwartjes zelf voor kortere of langere tijd in die bouwsels gewoond op de meest uiteenlopende plekken. Zo verbleef hij enkele dagen in een nest gebouwd tegen de gevel van de Leidse Meelfabriek op 32 meter hoogte en bouwde hij een schuilplek op het Lauwersmeer waarin hij enkele weken verbleef.

Liefdespartner vinden
Tijdens de eerste kennismaking op de Paltz aan het begin van de lente raakte Zwartjes gefascineerd door de vele vogels op het terrein die bezig waren met baltsen en het bouwen van nesten. Al pratende werd een verband gelegd tussen de manier waarop mensen hun liefdespartner vinden en de manier waarop vogels dat doen. Een nieuw werk werd geboren. Hij besloot zich te laten inspireren door de prieelvogel: een bijzonder, bontgekleurd vogeltje. Het mannetje maakt met de grootste toewijding, uitgebreide zorgvuldig ingerichte priëlen met takjes en andere objecten uit de omgeving om vrouwtjes te lokken. Op de Paltz heeft Zwartjes, in navolging van de prieelvogel, wekenlang takken verzameld en daarmee een bouwwerk gecreëerd dat ook daadwerkelijk de functie heeft om een partner te lokken. Mocht iemand zich in het bijzonder aangetrokken voelen tot zijn werk, dan mag zij zich natuurlijk melden bij Izaak.
Bekijk de pagina van Izaak Zwartjes 

Mickey Yang, op dit moment deelnemer aan Beelden in Leiden 2024, neemt eveneens deel aan de PaltzBiënnale 2024. Bekijk haar pagina

De PaltzBiënnale duurt nog tot en met zondag 23 juni, zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00 uur. Adres: Paltz 3, Soest. Let op! Ingang Heezerspoor Westzijde.

Comments (0)Number of views (44)
Print