‘Ondanks het gewicht maken mijn beelden zich los van alles’. Onder deze titel biedt de Stichting Beeldhouwer Frans de Wit een boeiende lezing aan over werk en leven van beeldhouwer Frans de Wit. De lezing wordt verzorgd door kunsthistorica Elsje Drewes, die onder meer het schitterende boek Frans de Wit Landmarks schreef.
De lezing, die ongeveer 1,5 uur duurt, gaat in op hoe Frans de Wit zijn interesses en mogelijkheden volgde en uitgroeide tot een van de belangrijke twintigste-eeuwse Nederlandse beeldhouwers. U hoort hoe zijn vrije werk in relatie staat tot de monumentale beelden, hoe hij bergwanden afgoot, hoe hij machines uitvond om zijn doel te bereiken en hoe hij 200 ton staal verwerkte om een beeld te maken. Naast ervaring, studie en onderzoek was daar ook bevlogenheid, visie, vakmanschap en een welhaast onbedwingbaar doorzettingsvermogen voor nodig. Uiteraard wordt de lezing gelardeerd met een groot aantal afbeeldingen van werken van Frans de Wit. Van harte aanbevolen voor kunstacademies, kunstkringen of serviceclubs. U kunt de lezing aanvragen door een e-mail te sturen naar stichting@fransdewit.com.
Elsje Drewes (1967) is kunsthistorica en eerstegraads docent. Zij is auteur van de monografieën Frans de Wit Landmarks (Primavera Pers) en Willem Schrofer Non Conformist (Walburgpers) en de tentoonstellingscatalogi Nachtboek, Ber Mengels en Hannie Bal. Een nieuw boek over Willem Schrofer is in voorbereiding in samenwerking met auteur Michiel Morel.
Drewes is eigenaar van Buro Tijdbeeld, geeft lezingen, rondleidingen en lessen in Kunstmuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag en is educator bij Museum Bredius. Daarvoor werkte zij bij Galerie de Expeditie in Amsterdam en vertegenwoordigde daar onder anderen Ger van Elk, Peter Struycken en Fransje Killaars.